Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας

2021-09-01

Από τους μύθους του Αισώπου μέχρι τα σύγχρονα tweet stories η σύντομη μυθοπλαστική αφήγηση αποτελεί διαχρονικά την πιο άμεση και αναγνωρίσιμη μορφή λογοτεχνικής επικοινωνίας. Το στοίχημα της συμπύκνωσης μιας ιστορίας και της απόδοσής της με λίγες και συνήθως μετρημένες λέξεις έχει σήμερα -χάρη και στην τεχνολογία- αναδειχθεί σε βασικό συγγραφικό, θεωρητικό, ακόμα και εκδοτικό ζητούμενο. Πώς, όμως, εφαρμόζονται οι λειτουργίες και οι κανόνες της αφήγησης στην απαιτητική δομή των flash fiction και των short stories; Και πώς η σύντομη και αναπάντεχη πεζογραφική φόρμα της εποχής μας συνομιλεί με την ελληνική και τη διεθνή μυθοπλαστική παράδοση; Με αυτά και όχι μόνο θα ασχοληθούμε το φθινόπωρο στο Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας των Εκδόσεων Αλάτι, μελετώντας κλασικά και νεότερα διηγήματα, ανατρέχοντας στη θεωρία της αφήγησης και επιχειρώντας, φυσικά, πολλές ασκήσεις και συγγραφικά πειράματα. 

Το Εργαστήριο είναι διάρκειας 16 ωρών και ολοκληρώνεται σε 8 δίωρες συναντήσεις.

Το Εργαστήριο συντονίζει ο Γιάννης Αντάμης (συγγραφέας, MA Creative Writing).

Ο Γιάννης Αντάμης γεννήθηκε το 1975 στον Βόλο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πριγκιποδουλειές» (Οξύ 2006), «Σχέδιο Τρόμου» (Οξύ 2007), «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» (Τόπος 2008) «Το Ανταμομπίλ» (Χαραμάδα 2017), «Λεγεώνα» (Χαραμάδα 2019) και «Μηδέν Όλα» (Χαραμάδα 2021). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά («El Proyecto», S.T.I. 2015) και στα γαλλικά («Dragon Cramé», Lior 2018), ενώ μία ιστορία του έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» (Αίολος 2012). Επίσης, έχει δημοσιεύσει άλλους 51 τίτλους στον ιστότοπο www.dreamtigers.gr. 

Διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Κόστος: 120 ευρώ 

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο