ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ

2023-01-29

Το εργαστήριο θα ασχοληθεί με τα είδη της λογοτεχνικής παραγωγής που τοποθετούν τη μυθοπλασία εκτός πλαισίου της γνώριμης, δικής μας πραγματικότητας και κατασκευάζουν άλλους κόσμους για να φιλοξενήσουν τους ήρωες και τις πλοκές τους. Βασισμένη σε μια μακρά παράδοση, η Λογοτεχνία του Φανταστικού βρίσκεται στο επίκεντρο του σύγχρονου αναγνωστικού ενδιαφέροντος, αφού βρίσκει πάντα τον τρόπο να επαναφέρει τη Μυθοπλασία στη βασική της αποστολή: Την απόδραση από τον κόσμο μας μέσα από ιστορίες που μπορεί να μην είναι πραγματικές, αλλά δεν παύουν να συνομιλούν με τα ένστικτα, τις σκέψεις και τα όνειρά μας.
Μελετώντας κείμενα που προέρχονται από τις μεγάλες μυθολογίες, τους θρύλους και τα παραμύθια, το γοτθικό μυθιστόρημα, τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία, τον μαγικό ρεαλισμό, τα σύμπαντα του Κάφκα και του Μπόρχες, και όπως πάντα επιχειρώντας ασκήσεις και συγγραφικά πειράματα, το Εργαστήριο του Φανταστικού έρχεται για να μας βάλει σε νέες ιστορίες.

Διάρκεια: 8 δίωρες συναντήσεις, κάθε Τετάρτη 18:00 - 20:00
Έναρξη: 8 Φεβρουαρίου
Κόστος: 120 ευρώ
Εισηγητής: Γιάννης Αντάμης (συγγραφέας, M.A. Creative Writing)
Εγγραφές-πληροφορίες: ekdoseisalati@gmail.com ή στο messenger
...
Ο Γιάννης Αντάμης διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε το 1975 στον Βόλο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πριγκιποδουλειές» (Οξύ 2006), «Σχέδιο Τρόμου» (Οξύ 2007), «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» (Τόπος 2008) «Το Ανταμομπίλ» (Χαραμάδα 2017), «Λεγεώνα» (Χαραμάδα 2019) και «Μηδέν Όλα» (Χαραμάδα 2021). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά («El Proyecto», S.T.I. 2015) και στα γαλλικά («Dragon Cramé», Lior 2018), ενώ μία ιστορία του έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» (Αίολος 2012). Επίσης, έχει δημοσιεύσει άλλους 51 τίτλους στον ιστότοπο www.dreamtigers.gr.