ΓΙΑΤΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΑΛΑΤΙ

2020-08-19

ΓΙΑΤΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΑΛΑΤΙ

Αθανασιάδου Αλίκη

Είναι τέλειο, είναι δημιουργικό, έχει πολλές διαφορετικές ασκήσεις, τελικά όσο κι αν το φοβόμουν ήταν βατό, προσεγγίσιμο ακόμη και για ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, όπως εγώ. Μου έδωσε το θάρρος να γράψω -ό,τι κι αν ήταν αυτό που κατέβαινε στο κεφάλι μου- χωρίς να έχω τον φόβο ότι θα χλευαστούν τα γραπτά μου, χωρίς να φοβάμαι την άσχημη ή αυστηρή κριτική. Είναι άλλο να σου κάνει κάποιος παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν να βελτιωθείς κι άλλο να κρίνεσαι νιώθοντας ότι σε κοροϊδεύουν. Δεν μπορούμε και δεν θα γίνουμε όλοι συγγραφείς αλλά το να δημιουργήσουμε μικρά γραπτά (κειμενάκια, ποιήματα, διηγήματα) που να είναι γλυκοδιάβαστα χωρίς να θέλουμε απαραίτητα να είναι κι εμπορικά, δεν μας το απαγορεύει κανένας, είναι δικαίωμα όλων. Φυσικά και θα επέλεγα να πάρω ξανά μέρος σε οποιαδήποτε μορφή δημιουργικότητας στο εργαστήριο και να συνεχίσω να δοκιμάζω τις δυνάμεις μου. Ακόμη κι ο τρόπος που γίνεται είναι τόσο πολύ αποδεκτός, αυτό το να μην νιώθεις την πίεση ότι «πρέπει» να κάνεις κάποια εργασία, γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι ζωές όλων μας είναι τόσο γεμάτες από υποχρεώσεις, αλλά να την κάνουμε όταν έχουμε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, που είναι διαφορετικός για τον καθένα μας, και κυρίως όταν έχουμε και τη διάθεση.

Αθανασοπούλου Βιβή

Οι λέξεις μου είχαν βρει τον προορισμό τους. Το χαμόγελο της Γιώτας και η δεκτικότητά της πρόσταζαν πως το βιβλίο θα είναι γεμάτο αγάπη και έμπνευση. Απ' την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι αυτή η ομάδα θα λειτουργήσει εποικοδομητικά.

Γιώτη Σταυρούλα

Εργαστήριο συγγραφής Αλάτι: καταφύγιο, ζεστό και σίγουρο, μέσα αναπνέεις έμπνευση κι ελευθερία και κατανόηση άφθονη. Βγαίνεις έξω με αυτοπεποίθηση, κινείσαι ψάχνοντας ν' ανακαλύψεις όλα τα καινούργια. Μα ξέρεις πως στο καταφύγιό σου θες να γυρίζεις πάντα.

Ζώρζου Ιωάννα

Ανοίγοντας πια το παράθυρο, η θέα δεν θα μοιάζει ποτέ ίδια. Ο ήλιος, τα σύννεφα, ένας ξαφνικός κρότος, ο περαστικός πραγματευτής δεν αποτελούν μέρος της αποστειρωμένης καθημερινότητας. Είναι οι πυροκροτητές της έμπνευσης με τους οποίους θα γεμίσω άλλη μια λευκή μέρα της ζωής μου με σελίδες από όνειρα που μ' έμαθε να γράφω κάθε πρωί σαν ξυπνώ το εργαστήριο συγγραφής Αλάτι.

Κακούρου Ναταλία

Λόγοι για τους οποίους επέλεξα το Εργαστήρι Συγγραφής Αλάτι: Ο πρώτος βασικός λόγος ήταν ότι οι συναντήσεις γίνονταν ηλεκτρονικά δεδομένου ότι, λόγω άστατου εργασιακού ωραρίου, δύσκολα θα μπορούσα να συμμετάσχω σε μαθήματα δια ζώσης. Επίσης βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι θα πραγματοποιούνταν από έναν νεοσύστατο εκδοτικό οίκο. Λόγοι για τους οποίους θα επέλεγα ξανά το συγκεκριμένο εργαστήριο: Το ότι μου έδωσε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με διάφορα λογοτεχνικά είδη, κάποια από τα οποία ήταν άγνωστα για μένα μέχρι εκείνη τη στιγμή, τόσο ως προς τις γνώσεις όσο και ως προς την εξάσκηση σε συγγραφικές δεξιότητες. Σίγουρα καταλυτικός λόγος είναι και η εισηγήτρια η οποία, μέσα από τις συναντήσεις μας, μας μεταλαμπάδευσε το πάθος της για τη λογοτεχνία.

Καλαντζή Μαρία

Το επέλεξα ως μία προτροπή για να γράψω. Θα το επέλεγα ξανά επειδή τόσο το μάθημα, όσο και το υλικό ήταν εξαιρετικής ποιότητας! Τα θέματα των εργασιών ήταν ενδιαφέροντα και η ανατροφοδότηση σταθερή και με καίριες επισημάνσεις. Η μεταδοτικότητα της Γιώτας, σε συνδυασμό με την ικανότητά της να φέρνει κοντά πολλούς και πολύ διαφορετικούς ανθρώπους μ' έκαναν να προσμένω με λαχτάρα τις Κυριακές!

Καραγεωργίου Ζωή

Γιατί τελικά η περιέργεια αποδείχτηκε ότι δεν σκότωσε τη γάτα. Ξεκινώντας ένα σεμινάριο ποτέ δεν γνωρίζεις πόσο θα σε ικανοποιήσει και ποιους από τους στόχους σου θα πετύχεις με αυτό. Στο Εργαστήριο συγγραφής Αλάτι τελικά μπορείς να έχεις μεγάλες προσδοκίες. Γιατί υπάρχει η Γιώτα Κοτσαύτη: ένας άνθρωπος ζεστός, ειλικρινής και δυναμικός που αγαπάει τη δημιουργική γραφή σαν τα παιδιά της. Γιατί οι σημειώσεις είναι σημαντικές, ενδιαφέρουσες και ψαγμένες. Το ασκησιολόγιο πλούσιο και με δυνατότητες επιλογής. «Κάν' τα και όλα αν μπορείς». Συζητήσεις, απορίες, παραδείγματα ανά περίπτωση. Γιατί φτάνεις σε σημείο που να μη θέλεις να κάνεις κοπάνα. Γιατί υπάρχει ευελιξία και περιθώριο λάθους. Γιατί υπάρχουν καταξιωμένοι καλεσμένοι. Τέλος εργαστήριο συγγραφής Αλάτι, όχι μόνο γιατί βγαίνει η δημιουργικότητα που μπορεί να κρύβεις μέσα σου, αλλά γιατί μέχρι και σήμερα που εσύ, ο αναγνώστης, διαβάζεις αυτό το κείμενο βάζω στοίχημα ότι υπάρχει επικοινωνία και καθημερινή επαφή με όλα τα μέλη. Ευχαριστώ για τα πολύχρωμα ταξίδια που μας χαρίζεις στον κόσμο της φαντασίας και των συναισθημάτων.

Καραγιάννη Γιώτα

Το εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι με συντονίστρια τη Γιώτα Κοτσαύτη ανοίγει παράθυρα ελευθερίας στη λογοτεχνία, φροντίζει για την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων μέσα σε κλίμα ευγένειας και σεβασμού και δείχνει τον δρόμο, όχι μόνο για να μπορούμε να «διαβάζουμε» το μυαλό των άλλων αλλά και να τους νιώθουμε περισσότερο. Μ' αυτό τον τρόπο ένα κομμάτι του εαυτού μας γίνεται καλύτερο. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που μας μιλάει κάποιος με την καρδιά.

Λαμπροπούλου Βάια

Ψωμί κι αλάτι τρώγανε κάποτε οι φίλοι οι καλοί και οι συγγενείς. Γιατί μόνο αυτά μπορούσαν να έχουν ως τροφή. Φτώχια ρημαδιασμένη. Κι όσο λίγο και να είχαν φαγητό, το μοιράζονταν και το πρόσφεραν με ευλάβεια σε όσους το είχαν στερημένο, γιατί ο άνθρωπος έχει πάντα τη μεγαλύτερη αξία. Όσο το κάθε άτομο ζει, τόσο μαθαίνει, κι αυτή η γνώση είναι ατέλειωτη γιατί δημιουργείται συνεχώς καινούργια και γιατί η ανθρωπότητα εξελίσσεται. Το «Αλάτι» δεν είναι μια λογοτεχνική αρχή, το «Αλάτι» είναι μια λογοτεχνική πινελιά που δίνει νοστιμιά σε σκέψεις, κείμενα, εικόνες ψυχής. Το «Αλάτι» δίνει γεύση στην αγάπη. Γι' αυτό λοιπόν επέλεξα «Αλάτι». Ψωμί κι αλάτι ας φάμε μαζί.

Λύχνου Πέπη

Μερικές φορές λειτουργούμε, σκεφτόμαστε, ενεργούμε κατά τρόπο που μας απομακρύνει απ' τους άλλους, μας κάνει να νιώθουμε διαφορετικοί. Και τότε εμφανίζεται μια χεριά αλάτι που νοστιμίζει την καθημερινότητα και σε φέρνει σ' επαφή με συνανθρώπους σου που τους γνωρίζεις μέσα απ' τα κομμάτια της ψυχής και της ζωής τους, όπως τα καταθέτουν στο χαρτί. Μ' αυτό τον τρόπο σε διαβεβαιώνουν ότι τελικά τα γράμματα, όταν μπερδεύονται, φτιάχνουν λέξεις κι αυτές με τη σειρά τους έναν κόσμο στον οποίο μπορείς να βρεις αυτό που σου στερεί η ρουτίνα και οι έγνοιες. Γι' αυτούς τους λόγους νομίζω ότι ήταν σωστή επιλογή το εργαστήριο συγγραφής Αλάτι και σίγουρα θα το επέλεγα ξανά.

Μάνος Σπύρος

Το εργαστήριο συγγραφής Αλάτι είναι ένα νέο εγχείρημα. Απ' την πρώτη στιγμή που μίλησα στο τηλέφωνο με τη Γιώτα ζητώντας πληροφορίες για το πρόγραμμα με κέρδισε η ευγένειά της και μ' έκανε να νιώσω μέλος της ομάδας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος γνώρισα άτομα αξιόλογα. Γίναμε αμέσως μια όμορφη διαδικτυακή παρέα κι όλοι κάθε φορά ανυπομονούσαμε για την ώρα της online συνάντησης. Οι ασκήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Έγραψα κείμενα που δεν είχα γράψει ποτέ και δεν φανταζόμουν ότι θα γράψω. Η Γιώτα πάντα δίπλα μας σε ό,τι χρειαζόμασταν. Πάντα είχε κάτι να πει για τον καθέναν μας. Σε κάθε βήμα να μας στηρίζει και να μας ενθαρρύνει. Δεν υπήρξε στιγμή που να νιώσω μόνος σ' αυτή τη συγγραφική διαδρομή. Ήταν το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο που έχω παρακολουθήσει και νιώθω ικανοποιημένος για το τι κατάφερα όλο αυτό το διάστημα. Φυσικά και θα επιλέξω ξανά το Εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι. Δεν ξέρω αν καταφέρω να γίνω συγγραφέας, ξέρω όμως ότι έχω γνωρίσει ανθρώπους που αξίζει να υπάρχουν στη ζωή μου!

Μαυρογιάννης Γιώργος

Δεν είχα κάποιον ιδιαίτερο λόγο που διάλεξα το συγκεκριμένο εργαστήριο, αφού δεν είχα καθόλου συστάσεις γι' αυτό. Το ίδιο το εργαστήριο με βρήκε μέσα από μια διαφημιστική ανάρτησή του στο facebook κι ήταν η κατάλληλη στιγμή για μένα να κάνω κάτι που πάντα ήθελα. Το μηνιαίο κόστος επίσης ήταν πάρα πολύ λογικό κι έπαιξε ρόλο στην απόφασή μου. Τώρα όμως που έχω εμπειρία με το συγκεκριμένο εργαστήριο θα το επέλεγα ξανά και θα το σύστηνα σε άλλους κυρίως λόγω της διδακτικής ικανότητας και της άμεσης βοήθειας που παρέχεται απ' τη δασκάλα.

Μαυροκεφάλου Γεωργία

Το εργαστήριο συγγραφής Αλάτι μ' έκανε να δω τη γραφή μέσα από μια άλλη σκοπιά. Να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά, να μάθω να οργανώνομαι και να δουλεύω συστηματικά. Η αγάπη και οι συμβουλές μ' έκαναν καλύτερη, έμαθα πολλά και μ' έβαλε στη διαδικασία να κάτσω να γράψω στο χαρτί απλές σκόρπιες ιδέες. Θα το επέλεγα ξανά γιατί δεν είναι απρόσωπο σεμινάριο αλλά ένα εργαστήρι που στηρίζει τον καθένα μας ξεχωριστά κι έχουμε όλοι μια σωστή και προσωπική καθοδήγηση από ένα άτομο που λατρεύει αυτό που κάνει και φαινόταν κάθε στιγμή.

Παγκράτη Αγγελική

Γιατί είναι ωραίο ν' αποτελείς μέρος ενός ονείρου κάποιου και, καθώς προχωράς, να βιώνεις παράλληλα και το δικό σου όνειρο. Γιατί είναι ωραίο, σε κάθε κατάθεση ψυχής, ν' ακούς ενθαρρυντικά σχόλια, να σε στηρίζουν, και κάθε φορά ν' ανακαλύπτεις δυνατότητες που ούτε φανταζόσουν ότι έχεις. Γιατί είναι ωραίο ν' ανακαλύπτεις το αλάτι της έμπνευσής σου.

Παπαθανασίου Ευαγγελία

Γιατί με τράβηξε αυτό το αλμυρό όνομα του εργαστηρίου. Είπα, λες να είναι μόνο για συνταγές;

Και να πώς έγινε: Εκεί στις ζέστες του καλοκαιριού έπεσε πάνω μου ένα λάθος μήνυμα που με οδήγησε γραμμή στην αλμυρή όαση του ΑΛΑΤΙΟΥ. «Είστε εσείς η κυρία που με πήρε τηλέφωνο;» ρωτούσε το μήνυμα. « Όχι, δεν είμαι εγώ, αλλά εδώ που τα λέμε, το σκεφτόμουν! Πώς το ξέρατε;» Κι από ένα «λάθος» άρχισε ένα ταξίδι που με οδήγησε σε πολλά και διαφορετικά μονοπάτια παρέα με ανθρώπους που είχαν την ίδια αγάπη για τη γραφή και το ίδιο πάθος για μοίρασμα.

Παππά Ελένη

Γιατί Αλάτι; Στα μύχια του κάθε ανθρώπου γεννιούνται όνειρα. Και περιμένουν το χέρι που θα τα ποτίσει για ν' αναπτυχθούν. Αυτό το χέρι για μένα ήταν της Γιώτας Κοτσαύτη. Έδωσε μορφή στο όνειρο. Την ευχαριστώ θερμά από καρδιάς!

ΠοθουλάκηΕσθήρ

Είναι η στιγμή που μπαίνει ο τόνος σωστά στη λέξη, το ρήμα που γεμίζει μια πρόταση. Ξεκλειδώνει την ψυχή με χέρι σταθερό και καθοδηγεί, με γλυκύτητα κι αυστηρότητα, εργατικότητα, ήθος και πυγμή. Εντιμότητα σε μια γνήσια κατάθεση εαυτού. Αφήνει τον λυρισμό να ξεχυθεί και να δώσει ζωή σε λευκές σελίδες. Το ταξίδι της συγγραφής είναι γοητευτικό, μαγικό και πολύπλοκο - καθόλου εύκολο. Στο εργαστήριο αυτό μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι και ν' αφήνεσαι, γιατί η γραφή ξέρει από μόνη της τον δρόμο, φτάνει να θες πράγματι να τον ακολουθήσεις. Κι αν το ταξίδι τέλειωσε, θα το ξανάκανα μεμιάς γιατί ήταν συγκινητικό και ειλικρινές.

Σιδηρά Μιχαέλα

Το Εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι μ' έκανε ν' αγαπήσω, ακόμη περισσότερο, τη συγγραφή, αλλά και το διάβασμα. Μ' έκανε να πειραματιστώ και να λατρέψω συγγραφικά είδη που δεν είχα αγγίξει ποτέ πριν. Γνώρισα και συνεργάστηκα με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος κι αυτό είναι εκπληκτικό. Γνώρισα τη Γιώτα που αποτελεί, για μένα, έμπνευση, τόσο ως άνθρωπος, όσο κι ως συγγραφέας και καθοδηγήτρια σ' αυτό το γλυκό ταξίδι που κάναμε μαζί. Ευχαριστώ!

Σοκολάκης Δημήτρης

Γιατί δίνει την ευκαιρία σε άτομα με σχεδόν μηδενικές δημοσιεύσεις, σαν και του λόγου μου, να εκδοθούν. Γιατί έχουν ενδιαφέρον οι περισσότερες απ' τις εργασίες του. Γιατί υπάρχει μια συντονίστρια με μεγάλη όρεξη και πάθος γι' αυτό που κάνει.

Σπυρόπουλος Δημήτρης

Γιατί μου αρέσει να συμμετέχω σε πράγματα που πριν γίνουν φαντάζουν όμορφα και είναι και στην πραγματικότητα. Για την εμπειρία, τη χαρά, τη γνώση! Για τους ανθρώπους που το διοργανώνουν και την προσπάθεια που κάνουν να γίνουν υπέροχα πράγματα. Τον επαγγελματισμό και την ποιότητά τους σε όλα τα επίπεδα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σταματοπούλου Κατερίνα

Το εργαστήριο συγγραφής Αλάτι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, μια όαση πληροφορίας για τη δημιουργική γραφή, τους συγγραφείς και τα βιβλία που θα μπορούσαν να μας πάνε πολλά βήματα παρακάτω. Παρακολουθούσα τη Γιώτα και δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη ν' αποφασίσω να συμμετάσχω στο εργαστήριο, όταν το ανακοίνωσε. Η Γιώτα μοιράστηκε μαζί μας πολύ γενναιόδωρα τις εντυπωσιακές γνώσεις και την πλούσια εμπειρία της, φέρνοντάς μας σε ουσιαστική επαφή με το αγαπημένο μας αντικείμενο. Συνεχίζω και στον επόμενο κύκλο μαζί της και με το Αλάτι της και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της.

Στρατή Σμαρώ

Γιατί αλάτι; Μα γιατί σου ανοίγει την όρεξη... για συγγραφή!

Συκοβαρίδου Αρίστη

Αν κι εσύ βρίσκεις άνοστη/ανάλατη τη ζωή χωρίς γραφή, το εργαστήρι συγγραφής Αλάτι εκπληρώνει όσα έμμεσα υπόσχεται ο τίτλος του. Προσφέρει απλόχερα όλα εκείνα τα δομικά υλικά, που μπορούν να σου ανοίξουν την όρεξη να δημιουργήσεις, να περάσεις απ' τη σύλληψη της ιδέας στην πράξη.

Τζιώτζιου Μαρία

Είμαι άτομο που με ό,τι καταπιάνομαι και μ' αρέσει, το κάνω με πάθος. Τυχαία έπεσα πάνω σε ανάρτηση της Γιώτας Κοτσαύτη για το εργαστήριο συγγραφής Αλάτι, μια κι ακολουθούσα το ιστολόγιό της «Ένα κείμενο, μία εικόνα». Λένε πως έλκουμε τους όμοιούς μας. Η Γιώτα έχει πάθος με τη συγγραφή, ξέρει να το μεταδίδει και ν' ανάβει φωτιά από μια μικρή σπίθα. Χαίρομαι που την εμπιστεύτηκα και γι' αυτό θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί της. Έχω πολλά ακόμη να πάρω απ' αυτό το αξιόλογο άτομο. Με βοήθησε να εντάξω εύκολα τη δημιουργική γραφή στην τάξη, μια και είμαι δασκάλα Δημοτικού Σχολείου. Την ευχαριστώ ΚΑΙ γι' αυτό. Δεν θα ξεχάσω βέβαια ν' αναφέρω την ευκαιρία δημοσίευσης κάποιων κειμένων μου, που αλλιώς δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Κι όπως μας έμαθε η Γιώτα, συγγραφέας είναι αυτός που εκθέτει τη δουλειά του σε αναγνωστικό κοινό. Να την αγαπήσουν κι άλλοι όσο ο ίδιος. Στο χέρι μας είναι να τέρψουμε, να συγκινήσουμε, να προβληματίσουμε, να ταξιδέψουμε τον αναγνώστη!

Τσοχανταρίδου Μάρθα

Επέλεξα να παρακολουθήσω το εργαστήριο γιατί διαβάζοντας τα κείμενα της Γιώτας, μέσα απ' το ιστολόγιό της, μου έδωσε την ώθηση ν' αρχίσω να γράφω πιο συστηματικά. Το μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή που παρακολουθώ δεν καλύπτει αυτή την ανάγκη, αν και η ενασχόληση με τα κείμενα είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, μέσα απ' την ποικιλία αυτού του εργαστηρίου, ανακάλυψα μικρά κομμάτια του εαυτού μου που αναζητούν διέξοδο.

Πηγή:

Ιστορίες με αλάτι, συλλογικό βιβλίο α' κύκλου εργαστηρίου συγγραφής, εκδόσεις Αλάτι (υπό έκδοση)